Actuacions i Projectes – Catalunya
PAGESIA A CASA – Unió de Pagesos
Des de la Fundació Agroterritori us volem informar del projecte ‘Pagesia a casa’ que Unió de Pagesos ha posat en marxa i que permet posar en contacte pagesia i consumidors, en el marc de la situació de confinament com a conseqüència de la covid-19. Cal remarcar que Unió de Pagesos ofereix aquest nou servei, de manera altruista, en el marc absolutament anòmal en què es troba la societat, per facilitar la venda a la pagesia i per responsabilitat social i facilitar l’accés als aliments a la ciutadania.
A l’enllaç https://pagesiaacasa.cat/ els consumidors disposen d’uns 250 productors per fer les comandes i tenen a disposició més de 90 productes d’alimentació, segons la temporada, dividits en els apartats de fruita, verdura, carn i altres (aquesta última categoria inclou productes com llet i derivats làctics, mel, ous, fruita seca, embotits, cerveses artesanes i vi, entre altres).
L’objectiu d’Unió de Pagesos és ajudar a corregir les dificultats d’accés dels productors a molts mercats municipals que romanen tancats i defensem el dret de la població a accedir a aliments frescos, vetllant pel nostre entorn rural del nostre país.
En només tres dies en funcionament, 36.700 consumidors l’han visitat l’enllaç.
Animem a productors interessats a posar-se en contacte per informar-vos dels pasos a seguir per donar-vos d’alta a la plataforma.
Nota: Les persones productores inscrites es fan responsables del compliment de les obligacions corresponents tant pel fa a seguretat alimentària com per les normes comercials que regulen la venda a distància o el comerç electrònic i els drets dels consumidors. Les transaccions comercials són entre persones consumidores i productores i per tant Unió de Pagesos de Catalunya no es fa responsable de les mateixes.
AgroFoodHub – Publicación en LA TERRA N 448
En el número 448 de septiembre de 2018 de la revista LA TERRA (LaTerra448_pag9 y LaTerra448_pag18) os presentamos el proyecto “AgroFoodHub: alimentando personas, gestionando territorios” en el que participa Fundació Agroterritori junto con el Grupo de Desarrollo Rural Valle de Guadalhorce (Andalucía) quien lidera el proyecto, Soc. Coop. And. Guadalhorce Ecológico (Andalucía), Heliconia Soc. Coop. Mad. (Madrid) y Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos (ámbito estatal). Además, la Fundación de la Universidad Autónoma de Madrid actúa como Agente de Innovación y es la encargada de la redacción del proyecto innovador.
–
Desde que arrancó el proyecto en julio de 2018, hemos celebrado varias reuniones de trabajo y hemos llevado a cabo un intenso trabajo de campo en Catalunya (concretamente en El Prat de Llobregat, Parc Agrari del Baix Llobregat; Mataró y Malgrat de Mar, Maresme), Madrid y Andalucía.
Estamos en la recta final del proyecto. Mañana viajamos a Bristol para conocer de primera mano su experiencia. El día 27 de septiembre celebramos un workshop en la sede del Grupo de Desarrollo Rural del Valle del Guadalhorce para donde debatir los resultados del proyecto de cara a plantear las líneas de mejora en la organización de la comercialización en circuito corto para ciudades de media y pequeñas dimensiones, y especialmente la problemática de la escala.
–
AgroFoodHub pretende la creación de un Grupo Operativo Supraautonómico cuyo objetivo es desarrollar un prototipo de modelo de organización colaborativo multiagente para la mejora de la transformación, distribución y comercialización de alimentos procedentes de pequeñas explotaciones (mayoritariamente de carácter familiar) ubicadas en espacios agrarios periurbanos, así como de nuevos emprendedores agroalimentarios.
Se trata de un proyecto seleccionado en la convocatoria 2018 y submedida 16.1 en el marco del Programa Nacional de Desarrollo Rural 2014‐2020 y financiado por el Fondo Europeo Agrícola de Desarrollo Rural‐FEADER y el Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente. Este proyecto está financiado al 100% por la Unión Europea con un importe total de 72.228,18 euros.
–
LIFE CLINOMICS. Oportunitats i reptes de l’economia i la societat local en l’adaptació al canvi climàtic
LIFE CLINOMICS (Life15 CCA/ES/000102)
http://lifeclinomics.eu/ca/
“Promovent la resiliència. Oportunitats i reptes de l’economia i la societat local en l’adaptació al canvi climàtic”.
CLINOMICS té una durada de tres anys (juny 2016-juny 2019), amb un pressupost total de 1.392.349€ i està subvencionat per la Unió Europea amb 835.278€ (60%). La resta és una contribució del promotor i dels socis beneficiaris.
PER QUÈ?
El canvi climàtic és una amenaça per al benestar de les persones, el patrimoni construït, l’activitat econòmica, els sistemes urbans i els sistemes naturals.
Actualment, els territoris no reuneixen les condicions adequades per mantenir la seva activitat davant la nova situació climàtica. La vulnerabilitat dels serveis públics i de les activitats econòmiques respecte aquest fenomen és molt elevada.
COM?
El projecte Life Clinomics proposa posar en marxa nous processos d’inversió d’entitats públiques, especialment municipis, així com empreses privades de determinats sectors representatius, per disminuir la seva vulnerabilitat, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, la qual cosa pot millorar-ne la competitivitat i augmentar l’ocupació.
CLINOMICS pretén augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris (Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera) i en diferents activitats econòmiques (turisme, pesca, agricultura i forestal).
El projecte posarà en marxa òrgans de participació territorials i socioeconòmics, s’elaboraran estudis i documents (com són els plans d’acció i les estratègies per a l’adaptació), es dissenyaran eines per a les autoritats locals i els agents socioeconòmics (com són les metodologies i les proves pilot), i es generarà coneixement, capacitació i informació dels agents i conscienciació de la societat i altres elements que han de facilitar l’acció en favor de l’adaptació.
–
Promotor del projecte: Diputation of Barcelona
Socis Beneficiaris del projecte:
- Les tres entitats territorials on cal desenvolupar les actuacions del projecte: el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), per a les Terres de l’Ebre; el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP), per a la comarca de l’Alt Penedès; el Parc Natural del Montseny, per a la Reserva de la Biosfera del Montseny.
- Una entitat de coneixement: l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC), que ha d’ajudar a conèixer la problemàtica del canvi climàtic en aquests territoris.
- Quatre entitats socioeconòmiques que han de promoure l’extensió de les accions cap al sistema econòmic i productiu: la Cambra de Comerç de Barcelona (CCB), Comissions Obreres de Catalunya (CONC), la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGTCAT) i la Unió de Pagesos de Catalunya (UPCAT).
–
PRIMER INFORME: CLINOMICS_Newsletter_2017_1
–
Pastura del ramat per la prevenció d’incendis
A Catalunya existeixen nombrosos exemples de projectes i iniciatives públic-privades de gestió del risc d’incendi a través del pasturatge de ramats, sobretot de cabra i ovella, però també de vaca o ruc.
El més recent al Garraf, al Mas Girona de Sitges: http://www.diaridevilanova.cat/noticia/7979/ramat/ovelles/cabres/pastura/masia/can/girona/netejar/sotabosc/disminuir/risc/incendis
En el marc del projecte LIFE Montserrat de la Diputació de Barcelona: http://lifemontserrat.eu/
En el Parc Natural de Collserola: http://www.parcnaturalcollserola.cat/news/tres-centenars-d-ovelles-i-20-cabres-reforcaran-el-dispositiu-de
Dades obertes georeferenciades del Departament d’Agricultura
Dades obertes georeferenciades al servei de la millora i modernització del sector agrari català
- impacte-valoració econòmica d’incendis, pedregades, plagues o noves infraestructures (si hom coneix l’àrea afectada hom pot conèixer quins cultius se situen en aquesta zona)
- els possibles canvis de conreus per a la transformació en regadiu
- evolució geogràfica de determinats productes
- possible impacte dels conreus en determinades poblacions d’animals (aus, insectes, …)
- estudis en relació amb l’efecte del canvi climàtic en l’agricultura.
- http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Nova-Noticia-08937
- Aplicació CROMOS: http://agricultura.gencat.cat/ca/serveis/cartografia-sig/aplicatius-tematics-geoinformacio/sigpac/aplicacio-cromos-dun-sigpac/
- Base de dades de cultius DUN (mapa de cultius)
- Dades dels recintes SIGPAC (al portal de Dades Obertes): https://analisi.transparenciacatalunya.cat/browse?category=Medi%20Rural-Pesca&anonymous=true&q=SIGPAC&sortBy=relevance
- Visor corporatiu del DARP (mapa de cultius): http://sig.gencat.cat/visors/Cultius_DUN_SIGPAC.html
- Govern obert – Dades obertes: http://governobert.gencat.cat/ca/dades_obertes/
1 de febrer primer dia tramitació de la DUN 2018
Primer dia per a la tramitació de la Declaració Única Agrària 2018
Aquesta declaració inclou les dades de cada explotació agrària i permet sol·licitar diferents ajuts adreçats al sector
Manuals de gestió d’hàbitats
Ja és gratuïta la col·lecció ‘Manuals de gestió d’hàbitats’
La Llibreria de la Diputació de Barcelona ofereix la descàrrega gratuïta d’aquesta col·lecció, editada per la Diputació, en conveni amb l’Obra Social “la Caixa” i amb la participació del CREAF.
http://blog.creaf.cat/noticies/ja-es-gratuita-la-col%C2%B7leccio-manuals-de-gestio-dhabitats/?t=1&cn=ZmxleGlibGVfcmVjc18y&refsrc=email&iid=a8488e8fc9ef49a7bcd79d7d12aaf02b&uid=2598217064&nid=244+281088008
Agricultura reduirà a la meitat els muncipis en zones amb limitacions naturals
Agricultura posposa fins al 2019 reduir a la meitat els municipis considerats com a zones amb limitacions naturals
Els productors de les localitats afectades deixaran de percebre progressivament l’ajut específic per compensar aquesta situació i no tindran prioritat per accedir a algunes mesures.
Informació publicada a:
LA CIUTAT – DIARI DIGITAL DE PROXIMITAT –
http://laciutat.cat/agricultura-posposa-fins-2019-reduir-meitat-municipis-considerats-zones-limitacions-naturals
Cal recordar que fa un mes JARC va advertir que les modificacions proposades per Agricultura comportarien reduir a la meitat les poblacions de Catalunya “que mereixen un tracte diferenciat per assegurar el manteniment de l’activitat agrària”, passant de 66 a 31.
Segons el sindicat, els pagesos dels municipis que perdien la condició de ZLN deixaven de percebre progressivament l’ajut que compensava la seva situació, que oscil·la entre 48 i 68 euros per hectàrea. A aquesta pèrdua, calia sumar-li el fet de deixar de tenir prioritat en uns ajuts que JARC considera “essencials” per al camp, com serien els que s’adrecen a donar suport a les inversions o a la incorporació de joves.
L’organització agrària, recorda, que “tenint en compte que per als tres anys vinents segur que faltaran diners per donar resposta a totes les necessitat d’inversió o d’incorporació de joves, reduir encara més les possibilitats de poder-hi optar és una molt mala notícia”.
Les comarques més afectades per aquest canvi de criteri, que finalment no es començarà a aplicar fins al 2019, i que farà que alguns dels seus municipis deixin de tenir la consideració de ZLN són les Garrigues (-20), la Ribera d’Ebre (-13), el Priorat (-13), el Segrià (-8), la Terra Alta (-8) i el Solsonès (-1), comarques on alguns dels seus municipis deixaran de ser zona amb limitacions naturals. Per contra, però, està previst que s’incorporin algunes poblacions de comarques que fins ara no es consideraven ZLN, com seria el cas de l’Anoia (+6), el Bages (+4), la Selva (+4), la Segarra (+3) i el Baix Camp (+3).
Reptes i estratègies de diferenciació del sector Food a Girona – Girona 15/02
En aquesta jornada es pretén explicar les principals tendències i reptes de futur en el sector de l’alimentació, mirant d’identificar estratègies de diferenciació dins del sector, fent especial èmfasi en productes gourmet, ecològics, artesanals.
Es presentaran casos pràctics i exemples d’estratègies d’èxit en aquests àmbits. S’analitzaran àrees de millora en la comercialització, logística, canals de distribució i en la cooperació entre les empreses participants.
Sala Carles Rahola
Edifici de la Generalitat de Catalunya
Plaça Pompeu Fabra, 1
17002 – GIRONA
6è Fòrum de joves emprenedors en l’àmbit rural – OLOT 23/02
Una idea és el principi d’un projecte i un bon projecte és el principi d’una empresa. El 6è Fòrum de joves emprenedors en l’àmbit rural dóna continuïtat a les altres edicions que ja s’han celebrat, amb més d’un centenar de participants procedents de totes les comarques gironines i d’Osona.
Enguany s’organitza amb l’objectiu d’ésser un punt de trobada on els joves emprenedors que vulguin iniciar una activitat puguin aprendre d’experiències iniciades per altres joves que han aconseguit portar la seves idees empresarials a bon port.
Sala d’actes de l’Institut la Garrotxa
Crta de Riudaura, 110
17800 – OLOT