Publicacions – recerca
LIFE CLINOMICS. Oportunitats i reptes de l’economia i la societat local en l’adaptació al canvi climàtic
LIFE CLINOMICS (Life15 CCA/ES/000102)
http://lifeclinomics.eu/ca/
“Promovent la resiliència. Oportunitats i reptes de l’economia i la societat local en l’adaptació al canvi climàtic”.
CLINOMICS té una durada de tres anys (juny 2016-juny 2019), amb un pressupost total de 1.392.349€ i està subvencionat per la Unió Europea amb 835.278€ (60%). La resta és una contribució del promotor i dels socis beneficiaris.
PER QUÈ?
El canvi climàtic és una amenaça per al benestar de les persones, el patrimoni construït, l’activitat econòmica, els sistemes urbans i els sistemes naturals.
Actualment, els territoris no reuneixen les condicions adequades per mantenir la seva activitat davant la nova situació climàtica. La vulnerabilitat dels serveis públics i de les activitats econòmiques respecte aquest fenomen és molt elevada.
COM?
El projecte Life Clinomics proposa posar en marxa nous processos d’inversió d’entitats públiques, especialment municipis, així com empreses privades de determinats sectors representatius, per disminuir la seva vulnerabilitat, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, la qual cosa pot millorar-ne la competitivitat i augmentar l’ocupació.
CLINOMICS pretén augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris (Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera) i en diferents activitats econòmiques (turisme, pesca, agricultura i forestal).
El projecte posarà en marxa òrgans de participació territorials i socioeconòmics, s’elaboraran estudis i documents (com són els plans d’acció i les estratègies per a l’adaptació), es dissenyaran eines per a les autoritats locals i els agents socioeconòmics (com són les metodologies i les proves pilot), i es generarà coneixement, capacitació i informació dels agents i conscienciació de la societat i altres elements que han de facilitar l’acció en favor de l’adaptació.
–
Promotor del projecte: Diputation of Barcelona
Socis Beneficiaris del projecte:
- Les tres entitats territorials on cal desenvolupar les actuacions del projecte: el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), per a les Terres de l’Ebre; el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP), per a la comarca de l’Alt Penedès; el Parc Natural del Montseny, per a la Reserva de la Biosfera del Montseny.
- Una entitat de coneixement: l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC), que ha d’ajudar a conèixer la problemàtica del canvi climàtic en aquests territoris.
- Quatre entitats socioeconòmiques que han de promoure l’extensió de les accions cap al sistema econòmic i productiu: la Cambra de Comerç de Barcelona (CCB), Comissions Obreres de Catalunya (CONC), la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGTCAT) i la Unió de Pagesos de Catalunya (UPCAT).
–
PRIMER INFORME: CLINOMICS_Newsletter_2017_1
–
SOER2015 – Agència Europea del Medi Ambien (EEA)
—
Actualitzacions dels programes de treball Horizon2020
La Comissió Europea va aprovar el 22 de juliol passat una primera actualització dels programes de treball 2014-2015 de Horizon 2020 corresponent a les convocatòries que tenen data de tancament al 2015. Les actualitzacions estan enfocades a confirmar els imports de les convocatòries pel 2015, i ena alguns casos poden incloure lleugeres modificacions en la descripció dels topics, per la qual cosa us recomanem descarregar-vos els programes de treball actualitzats al Research Participant Portal http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html
Aquesta actualització també ha servit per implementar dos nous instruments: un pilot denominat Fast Track to Innovation (FTI) i 5 Innovation prizes.
Els FTI s’implementaran a partir de Gener del 2015 per al període 2015-2016 amb 200 M euros de pressupost. Seran pilots orientats a les tecnologies i les seves aplicacions, que proveiran finançament a les accions properes al mercat i orientades a negoci.
Els Innovation prizes premiaran els projectes orientats a solucionar problemes concrets i reptes socials: «Reducing the Mis-use of Antibiotics», «Breaking the optical transmission barriers», «Collaborative Sharing of Spectrum», «Reduction of Air Pollution» i «Food-Scanner».
Trobareu més informació a: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-492_en.htm
Invetigaciones Geográficas Nº 61 Ene-Jun 2014
Us animem a llegir la revista Invetigaciones Geográficas nº 61 (enero-junio 2014).
En aquest número apareix un article sobre el regadiu a Catalunya: La gestión del regadío catalán:entre eficiencia, compatibilidad de usos y legitimidad social, de Sandra Ricart y David Pavón a http://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/38425/1/Investigaciones_Geograficas_61_07.pdf
OCDE – publicació sobre indicadors agroambientals
L’OCDE ha publicat aquest mes de maig el llibre: Compendium des indicateurs agro-environnementaux de l’OCDE
Aquest llibre recull sota indicadors agroambientals de 34 països membres de l’OCDE durant el periode 1990-2010.
Accediu al llibre a través d’aquest enllaç i aquest altre.
Las zonas semiáridas se pueden convertir en sumideros de CO2 en un futuro
Las áreas semiáridas del planeta pueden convertirse en sumideros de CO2 en el futuro, pese a que la absorción se mantiene por poco tiempo en comparación con los bosques tropicales, según un estudio divulgado hoy en Australia.
– See more at: http://www.efeverde.com/blog/noticias/las-zonas-semiaridas-se-pueden-convertir-en-sumideros-de-co2-en-un-futuro/#sthash.oC67RY0C.dpuf