Categories

Avaluació Ambiental sector cítrics a Terres de l’Ebre

Resum executiu
L’any 2019 es van produir al voltant de 150 mil tones de cítrics a Catalunya, destacant` particularment la mandarina, la qual va suposar més del 70% d’aquesta producció (Idescat, 2019). En concret a les Terres de l’Ebre, gairebé 10 mil hectàrees de les 85 mil hectàrees dedicades a cultius llenyosos estan destinades a el cultiu de cítrics (Idescat, 2019).
L’objectiu del present estudi és la quantificació de la petjada ambiental de la producció de mandarina a Catalunya, amb especial atenció als processos de producció agrícola i tractament postcollita, per la detecció de punts febles des del punt de vista ambiental i identificació de potencials millores.
L’anàlisi ambiental s’ha dut a terme en base a la eina de quantificació ambiental Anàlisi de Cicle de Vida, ACV (ISO 14040). Aquest és un mètode d’avaluació quantitativa dels impactes ambientals dels productes, amb un enfoc de cadena agroalimentària complerta incidint en tots el potencials efectes ambientals.
S’ha definit un escenari de producció representatiu localitzat a Terres de l’Ebre, d’on s’han obtingut les dades primàries pròpies de l’activitat agrícola a partir de dades directes de camp i de postcollita en base a la informació registrada en les centrals cooperatives. En relació a les dades secundàries, aquestes procedeixen dels valors per defecte proporcionats per base de dades, essent adaptades a les condicions locals si així es requereix, per exemple electricitat i fabricació fertilitzants.
Diferents anàlisis de sensibilitat es duen a terme per tal de delimitar la influència de paràmetres clau en la quantificació dels impactes: i) criteris quantificació impacte consum aigua de reg; ii) avaluació impacte fitosanitaris genèrics vs fitosanitaris específics.
El resultats ambientals han mostrat la gestió de l’aigua com uns dels aspectes més crítics.
Destaca particularment i en comparació a altres cultius/estudis la importància dels fitosanitaris emprats, especialment l’ús d’oli mineral. L’estudi també demostra la importància de la fertilització per una gran categoria d’impactes, essent un aspecte pel qual es recomanaria l’estudi d’alternatives.
Cal, però, fer esment que la metodologia emprada, Anàlisis de Cicle de Vida, tot i ser la recomanada per les autoritats científiques i polítiques, Comissió Europea i Programa Ambiental de les Nacions Unides, presenta encara mancances metodològiques, en vies de millora, cal per tant ser curosos en la interpretació dels valors absoluts i considerar els resultats presentats com un patró prospectiu.
De l’estudi realitzat es pot concloure que encara que la producció de mandarines a Catalunya està en els rangs d’impacte ambiental en què es troben la resta de regions productores, hi ha espai per a la millora del cultiu des del punt de vista ambiental, on hauríem de començar per millorar els processes relacionats amb el consum d’aigua, així com estudiar possibles millores en l’ús de fertilitzants i fitosanitaris durant la producció agrícola, i consum energètic i embalatge en les etapes de postcollita.

Veure l’estudi complert en l’enllaç

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.