Glossari

Economia verda – Glossari

Economia verda és aquella que integra valors ambientals i socials, que són intangibles i no tenen preu de mercat. Relaciona les funcions i les externalitats de les ecosistemes amb valors de mercat. Per tant, incorpora en l’anàlisi econòmic la comptabilitat els bens i serveis ambientals per a la societat. Algunes de les metodologies d’anàlisi són l’anàlisi cost-benefici o la de disposició a pagar.

Economia circular – Glossari

L’economia circular és un concepte econòmic que s’inclou en el marc del desenvolupament sostenible i l’objectiu és la producció de béns i serveis alhora que redueix el consum i el malbaratament de matèries primeres, aigua i fonts d’energia. Es tracta d’implementar una nova economia, circular -no linealment, basada en el principi de «tancar el cicle de vida» dels productes, els serveis, els residus, els materials, l’aigua i l’energia.

Comissió Europea – Glossari

Comissió Europea
(Tractat de funcionament de la UE, arts. 211-219)
La Comissió Europea, amb seu a Brussel·les, és la institució que representa i defensa els interessos d’Europa en el seu conjunt. És independent dels governs nacionals. Està composta per 27 homes i dones, un de cada Estat membre, si bé els comissaris no representen als seus estats d’origen, sinó una matèria o grup de matèries (transport, ciència i investigació, sanitat, etc). Els membres de la Comissió estan assistits per uns 23.000 funcionaris, que majoritàriament treballen a Brussel·les.
La Comissió elabora les propostes de noves lleis europees (iniciativa legislativa), i les presenta al Parlament Europeu i al Consell (amb els quals conforma l’anomenat triangle institucional). S’encarrega de gestionar quotidianament l’aplicació de les polítiques i la utilització dels fons de la UE. La Comissió també garanteix que es respectin els tractats i la legislació comunitària, i en cas necessari, pot portar davant el Tribunal de Justícia a aquells que els infringeixin.
El President i els membres de la Comissió són nomenats per un període de cinc anys, que coincideix amb la legislatura del Parlament Europeu. A partir de novembre de 2014, el nombre de comissaris serà igual a dos terços del nombre d’estats membres de la Unió, incloent al president i l’alt representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat.

Més informació disponible a: http://ec.europa.eu/index_es.htm

Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) – Glossari

Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

(Tractat de funcionament de la UE arts. 256-261)
El Comitè Econòmic i Social Europeu va ser creat pel Tractat de Roma en 1957 com a òrgan consultiu. Està format per 344 membres («consellers») representants de les organitzacions d’empresaris, de treballadors i d’altres sectors representatius de la societat civil, en particular en els àmbits socioeconòmic, cívic, professional i cultural. Aquests representants, nomenats per un període de 4 anys renovables, exerceixen les seves funcions amb plena independència, en interès general de la Unió Europea.
La funció del CESE és emetre dictàmens com a resposta a les consultes (obligatòries o facultatives) que li fa la Comissió, el Consell i el Parlament amb caràcter previ a l’adopció de normatives relatives al mercat interior, l’educació, la protecció dels consumidors, el medi ambient, el desenvolupament regional i l’àmbit social. Pot també emetre dictàmens per pròpia iniciativa.
El CESE s’organitza en tres grups principals: Grup dels empresaris, Grup dels treballadors, i Grup d’interessos diversos, i funciona en a través de 6 seccions especialitzades: Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient (NAT), Unió Econòmica i Monetària i Cohesió Econòmica i Social (ECO), Ocupació Afers Socials i Ciutadania (SOC), Relacions Exteriors (REX), Mercat Únic, Producció i Consum (INT), Transport, Energia, Infraestructures i Societat de la Informació (TEN). A aquests 6 se li afegeixen 4 observatoris de recent creació: la Comissió Consultiva de les Transformacions Industrials (CCMI), l’Observatori del Mercat Únic (OMU), l’Observatori del Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Observatori del Mercat de Treball (OMT).
Espanya compta amb 21 membres en el Comitè, que han estat repartits entre diverses associacions i sindicats representatius dels diferents sectors econòmics i socials.

Més informació disponible a: http://www.eesc.europa.eu

——-

Rural – Glossari

Definició

La Real Academia publica avui, 22 de juny de 2012, les modificacions a introduir en la propera versió del Diccionario de la Lengua. Suprimeix la segona accepció de la veu rural. A partir d’ara, ser rural ja no implica, des d’un punt de vista lingüístic, “ser inculto, tosco o estar apegado a las cosas lugareñas”.

Referències

Real Academia de la Lengua (RAE). RURAL (Del lat. ruralis, de rus, ruris, campo). 1. adj. Perteneciente o relativo a la vida del campo y a sus labores.

Petjada ecològica – Glossari

Definició

Àrea ecològicament productiva requerida per satisfer el nostre estil de vida actual per sempre. Indicador agregat i sintètic que mesura la dependència que un país té dels sistemes naturals. Es basa en el càlcul de la superfície de terra i mar productives que calen per generar els recursos que consumim i la superfície necessària per absorvir les emissions i els residus que produïm, de forma continuada, amb les tecnologies disponibles actualment.

Referències

Indicador creat pels investigadors William Rees i Mathis Wackernagel a l’any 1996 publicat als llibres «Our Ecological Footprint» (1996), «Ecological Footprints of Nations» (1997), «The Ecological Footprint of Santiago de Chile» (1998).

Parc Agrari – Glossari

Definició

Espai obert i delimitat, el propòsit del qual és facilitar i garantir la continuïtat de l’ús agrari, preservant-lo de la seva incorporació al procés urbà, tot impulsant programes específics que permetin millorar i desenvolupar el seu potencial econòmic, mediambiental i socio-cultural, protegint el patrimoni natural del seu entorn.

Referències

Definició del Consell de Protecció de la Natura (CPN) de la Generalitat de Catalunya feta a l’any 1993 sobre el Pla Director Territorial de Catalunya (Memòria CPN 1990-1993) i reiterada en informe emès el 28 de novembre de 1995 sobre el Pla director de coordinació del delta de l’Ebre (Montsià/Baix Ebre) (Memòria CPN 1994-1995), informe emès el 15 de juliol de 1999 sobre el Pla especial del medi natural i paisatge de la Conreria-Sant Mateu-Cèllecs (Memòria CPN 1998-1999)

Estratègia – Glossari

Definició

Pla d’acció que s’executa per arribar, de la millor manera, a assolir, a llarg termini, els objectius buscats.

Referències

L’estratègia és un procés racional mitjançant el qual ens situem mentalment en el futur desitjat i des d’aquesta posició prendre totes les decisions necessàries en el present per arribar a aconseguir allò que hem previst. Les estratègies es concreten en tàctiques que han de ser d’integració i complementàries. No hi cap lluita que és perdi, totes tard a d’hora donen els seus fruits, per petits que siguin. Les batalles perdudes han de ser útils per reorientar estratègies, no raons per abandonar “la guerra”.

Erosió urbana – Glossari

Definició

Conjunt de processos de transport d’elements i d\’ocupació d’espais per usos urbans que en acumular-se sobre l\’espai agrari periurbà generen pèrdues irrecuperables de sòl productiu i ocasionen problemes, en molts casos, de viabilitat.

Referències

Els pobles i les ciutats amb els seus creixements dispersos i amb la idea de que el sòl agrari periurbà és el pati de darrera on hi cap tot provoquen pèrdues de sòl, erosionen el territori podent arribar a malmetre i a comprometre la viabilitat territorial, econòmica i social dels espais agraris periurbans. Les erosions urbanes creen fragmentacions territorials a causa de les xarxes de comunicació i transport energètic, esmicolen el territori, malmeten recursos naturals com el sòl o l’aigua

Denominació d’Origen Protegida (DOP) – Glossari

Definició

Segell de qualitat de la Unió Europea a la qual poden acollir-se aquells productes produïts en una regió determinada i que deuen la seva qualitat a les condicions agroclimàtiques de la zona i/o als processos d’elaboració específics que s’hi fan.

Referències

El segell DOP dóna un impuls a productes d’arrel tradicional, oferint una major publicitat i una protecció legal davant de còpies o imitacions exteriors. D’altra banda el consumidor veu garantida una qualitat determinada.

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.