Categories

Comissió Europea – Glossari

Comissió Europea
(Tractat de funcionament de la UE, arts. 211-219)
La Comissió Europea, amb seu a Brussel·les, és la institució que representa i defensa els interessos d’Europa en el seu conjunt. És independent dels governs nacionals. Està composta per 27 homes i dones, un de cada Estat membre, si bé els comissaris no representen als seus estats d’origen, sinó una matèria o grup de matèries (transport, ciència i investigació, sanitat, etc). Els membres de la Comissió estan assistits per uns 23.000 funcionaris, que majoritàriament treballen a Brussel·les.
La Comissió elabora les propostes de noves lleis europees (iniciativa legislativa), i les presenta al Parlament Europeu i al Consell (amb els quals conforma l’anomenat triangle institucional). S’encarrega de gestionar quotidianament l’aplicació de les polítiques i la utilització dels fons de la UE. La Comissió també garanteix que es respectin els tractats i la legislació comunitària, i en cas necessari, pot portar davant el Tribunal de Justícia a aquells que els infringeixin.
El President i els membres de la Comissió són nomenats per un període de cinc anys, que coincideix amb la legislatura del Parlament Europeu. A partir de novembre de 2014, el nombre de comissaris serà igual a dos terços del nombre d’estats membres de la Unió, incloent al president i l’alt representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat.

Més informació disponible a: http://ec.europa.eu/index_es.htm

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.