Categories

Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) – Glossari

Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

(Tractat de funcionament de la UE arts. 256-261)
El Comitè Econòmic i Social Europeu va ser creat pel Tractat de Roma en 1957 com a òrgan consultiu. Està format per 344 membres («consellers») representants de les organitzacions d’empresaris, de treballadors i d’altres sectors representatius de la societat civil, en particular en els àmbits socioeconòmic, cívic, professional i cultural. Aquests representants, nomenats per un període de 4 anys renovables, exerceixen les seves funcions amb plena independència, en interès general de la Unió Europea.
La funció del CESE és emetre dictàmens com a resposta a les consultes (obligatòries o facultatives) que li fa la Comissió, el Consell i el Parlament amb caràcter previ a l’adopció de normatives relatives al mercat interior, l’educació, la protecció dels consumidors, el medi ambient, el desenvolupament regional i l’àmbit social. Pot també emetre dictàmens per pròpia iniciativa.
El CESE s’organitza en tres grups principals: Grup dels empresaris, Grup dels treballadors, i Grup d’interessos diversos, i funciona en a través de 6 seccions especialitzades: Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient (NAT), Unió Econòmica i Monetària i Cohesió Econòmica i Social (ECO), Ocupació Afers Socials i Ciutadania (SOC), Relacions Exteriors (REX), Mercat Únic, Producció i Consum (INT), Transport, Energia, Infraestructures i Societat de la Informació (TEN). A aquests 6 se li afegeixen 4 observatoris de recent creació: la Comissió Consultiva de les Transformacions Industrials (CCMI), l’Observatori del Mercat Únic (OMU), l’Observatori del Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Observatori del Mercat de Treball (OMT).
Espanya compta amb 21 membres en el Comitè, que han estat repartits entre diverses associacions i sindicats representatius dels diferents sectors econòmics i socials.

Més informació disponible a: http://www.eesc.europa.eu

——-

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.