Categories

Resultats de l’enquesta a productors de Terres de l’Ebre – Projecte SAI #PECTEbreBiosfera

Us presentem els resultats de l’enquesta realitzada a productors de Terres de l’Ebre durant aquest any:

Resultats_Enquesta_Productors TE

A 18 de novembre de 2019, han participat contestant l’enquesta 57 productors de Terres de l’Ebre, però també de les comarques properes de Lleida, Tarragona, Terol i Castellò.

La majoria tenen producció ecològica (únicament o juntament amb altres modalitats) i els cultius més abundants són olivera, cítrics, fruita seca i horta, però també han contestat ramaders de cabrum i aviram enriquint els resultats de l’enquesta. Es tracta, majoritàriament, d’explotacions de mides mitjanes, amb menys de 3 treballadors (familiars i assalariats) però amb pics de feina de temporers importants i amb un volum de facturació inferior a 50.000€. un total de 19 productors expliquen que fan elaborats com oli i vi i també hi ha qui fa d’altres en menor mesura com licors, melmelades i conserves. Un 86% dels enquestats fan venda de productes i molts d’ells fan el transport a casa del client, tot i que alguns tenen una part de venda directa a l’explotació. Dels que fan venda, un 16% també venen productes d’altres productors per completar l’oferta, però suposa menys del 50% del percentatge total de venda. Crida l’atenció que un 28% dels productors no identifiquen el seu producte amb un element comunicatiu diferencial (ni la marca pròpia).

En quan a reptes o necessitats, s’observa que una tendència a valorar positivament l’aposta per la venda directa o de proximitat (a l’explotació o clients com restaurants), servir a grups o cooperatives de consum així com també a menjadors col·lectius escolars. Alhora, cal potenciar el mercat de productes locals i el mercat català per davant d’altres, com l’exportació, per generar major valor afegit i enfortir la xarxa alimentària del territori. També s’apunta que la principal dificultat a l’hora de fer el pas per comercialitzar és la distribució, en termes de temps i de costos, però també en la preparació o els mitjans que es fan servir per arribar als clients (eines comercials). Són precisament el servei a la comercialització i distribució de productes el més demandat per part dels productors i un segell de confiança és el següent en aquesta demanda (però amb força diferència). Cal baixar el nombre de viatges i vehicles de repartiment per augmentar l’eficiència i alliberar temps per a dedicar a la producció i a la part comercial. Per altra banda, en la mateixa línia, és veu la necessitat d’oferir de manera conjunta productes del territori de diferents productors per augmentar l’oferta (i la rendibilitat). Cal fomentar i assessorar en aquest sentit cap aquests valors.

Per tot plegat, i juntament al treball de camp d’Agroterritori per conèixer els projectes i actors del territori i sumar sinergies, hem observat que no només hi ha aquestes demandes i reptes des de la pagesia sinó també des de les administracions, entitats i empreses que aposten en aquest sentit. Agroterritori segueix i recolza iniciatives:

– A nivell local i des del món associatiu, recenment s’ha constituït L’Enllaç de l’Ebre SCCL, Cooperativa agroecològica de producció i consum social amb seu a l’Aldea, sota el lema SOM EBRE, som resiliència, som territori, som sobirania alimentària (Av Catalunya, 224; 43896 L’Aldea. Tel. 722 20 36 94  www.somebre.org).

– A nivell local i amb actors transversals, s’ha constituït Rebost Ecològic de Terres de l’Ebre, una associació de productors, restauradors i promotors turístics per posicionar el producte local de Terres de l’Ebre en valor arreu del món.

– Des de l’administració, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre dinamitza el sector agroalimentari de la comarca en el marc del Treball a les 7 comarques del SOC i Ribera d’Ebre Viva (www.riberadebreviva.org). Mobilitza els agents (productors, restaurants, etc.) per construir plegats un model agroalimentari local amb identitat.

– Des del món sindical, Unió de Pagesos amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona estan treballant en el projecte CIAP per facilitar la distribució conjunta de productes de proximitat, ecològics o convencionals, frescos i elaborats, apropant l’alimentació de qualitat a la gran ciutat.

Per tal efecte, des d’Agroterritori reforcem en el territori el sistema alimentari, els actors agraris i l’activitat econòmica, juntament amb l’emprenedoria i capacitació en la recerca de la millor logística i el comerç local de productes de proximitat com a motor que, a més donarà força i sumarà sinergies amb tots els projectes del territori.

 

#SistemaAlimentari_PECTEbreBiosfera

#PECTEbreBiosfera i #FonsUECat

—————–

———

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.