Categories

Assecat de purins amb energia solar (324.cat)

Prova pilot per assecar els purins amb energia solar en hivernacles instal·lats a peu de granja

Redacció – 30/06/2014 – 22.04h.

El clúster per a la innovació en el sector porcí Innovacc ha engegat una prova pilot per assecar els purins amb energia solar com a alternativa al tancament de les plantes. El projecte consisteix a construir hivernacles a peu de granja on s’assecaran les dejeccions dels porcs, que després seran adob o biocombustible.

El gerent d’Innovacc, Eudald Casas, calcula que, si tot va bé, aquest sistema es podrà estendre a les granges a partir de la tardor. Amb aquest projecte es vol rebaixar els costos de gestió de les dejeccions, que amb el tancament de les plantes arran de la retallada dels ajuts en renovables s’han enfilat fins als 30 euros per metre cúbic, quan amb les plantes el cost era de cinc euros.

Casas creu que, amb aquest nou sistema, els costos se situarien en només un euro, tot i que els propietaris de les granges haurien de fer una inversió inicial de 80.000 euros, que és el que costaria aixecar els hivernacles. Pel gerent d’Innovacc, «és una clara alternativa al tancament de les plantes; actualment, els propietaris de les explotacions afectades opten per anar acumulant els purins a les mateixes granges, i això no es pot allargar».

Per tirar endavant el projecte, s’ha demanat una ajuda de 10.000 euros a la Generalitat, amb la qual es vol construir un hivernacle de prova a Osona o la Garrotxa. Per ara, la Generalitat veu amb bons ulls que cada granja de porcs faci el tractament dels seus propis purins i estudiarà finançar-ne la prova pilot. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, creu que «suposa un pas més respecte al nostre model bàsic per gestionar purins, que es basa en tres eixos: canvi de dieta, separació sòlids-líquids i centres de gestió».

 

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.