Categories

El Parc Agrari de Sabadell

El Parc Agrari de Sabadell, ubicat a l’entorn d’aquest municipi del Vallès Occidental, està constituït per un total de 568 ha, la majoria de les quals es dediquen a l’agricultura extensiva de secà. No obstant existeix també una intensa activitat hortícola així com una forta presència de teixit forestal. Les terres del Parc Agrari són principalment de titularitat privada (80%), existint el consens entre els propietaris i l’administració local de que és important preservar aquests sòls per tal de mantenir els usos i funcions que desenvolupen (tant pels ciutadans com per la supervivència de les activitats econòmiques que es desenvolupen a l’interior del Parc).

Actualment el Parc Agrari és ja un ens reconegut, el qual disposa d’un Pla Especial de Desenvolupament i Millora que especifica les línies d’actuació estratègiques per desenvolupar-lo.

Breu Història

La reivindicació, que inicià els anys 80 la Unió de Pagesos conjuntament amb l’ADENC i la Unió Excursionista de Sabadell, per la salvaguarda dels terrenys agrícoles de Sabadell constitueix el primer impuls del Parc Agrari (vegeu vídeo). Arran d’aquella campanya es va crear el Protocol del Rodal, una taula de participació externa en la qual es debaten temes que afecten al Rodal de Sabadell (conjunt d’espais agroforestals del Vallès). Posteriorment, en el Pla General Metropolità d’Ordenació de Sabadell (PGMOS, 1993), ja es va reconèixer jurídicament la importància d’aquests sòls agraris i forestals en el capítol deRegulació de la Zona de Valor Agrari (art.687 a 693 del PGMOS).

Figura: zones de valor agrari i forestal definides en el PGMOS

Figura: zones de valor agrari i forestal definides en el PGMOS

El Pla Director per a la Gestió i el Desenvolupament del Parc Agrari de Sabadell (2005)

Aquest Pla fou aprovat pel Ple Municipal de Sabadell el 30 de novembre de 2005, i es tracta del document base que delimita les línies de treball per desenvolupar la figura del Parc Agrari a Sabadell. Traça 6 línies estratègiques: 1) aconseguir un espai periurbà de qualitat agrària, paisatgística i natural; 2) millorar les infraestructures i serveis per consolidar l’activitat agrària; 3) promoure un model agrícola i ramader sostenible; 4) promoure la participació del sector productiu en l’elaboració de productes transformats; 5) desenvolupar el Parc com un espai de sensibilització mediambiental; 6) incorporar el Parc Agrari de Sabadell a les xarxes de custòdia.

Pla Especial de Desenvolupament i Millora (2008)

Aquest document desenvolupa del Pla Director i estableix les actuacions específiques i un calendari d’etapes que han de permetre la gestió dels sòls i les activitats que es desenvolupen en el marc del Parc Agrari. Entre d’altres actuacions destaca la figura del Registre de finques no conreades, un inventari de finques agrícoles en situació d’abandonament i que constitueix un instrument perquè l’Administració local pugui intervenir aquestes finques i reincorporar-les al sistema productiu.

El Parc Agrari actua també com a promotor dels productes agraris locals. Entre d’altres destaquen les iniciatives del Pa de Sant Julià o el fort impuls que ha rebut la «DOP Mongetes del Ganxet Vallès-Maresme» des de Sabadell.

Enllaços d’interès:

Web del Parc Agrari de Sabadell

Documents relacionats:

Pla Especial de Desenvolupament i Millora del Parc Agrari de Sabadell

«El Parc Agrari ja disposa d’un Pla Director per a la seva gestió»

El Parc Agrari de Sabadell. Un exemple de gestió de l’espai agrari periurbà (presentació de Baldi, M.)

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.