Categories

Espais Agraris. Definició i indicadors per la seva caracterització

Dilluns 18 d’abril de 2016, es va presentar el document “Espais agraris. Definició i indicadors per a la seva caracterització”, elaborat pel Grup de Treball d’Espais Agraris i impulsat per la Fundació Món Rural i la Fundació Agroterritori.
L’acte ha estat presidit per la consellera d’Agricultura Meritxel Serret, el director general de Desenvolupament Rural Oriol Anson i el vicepresident de la Fundació Agroterritori Joan Caball.
La consellera ha valorat molt aquest informe, perquè “és pioner, tant pel que fa a plantejaments com a metodologia”, i ha assegurat que s’incoporarà als treballs que s’estan realitzant des del Govern per a millorar l’actual planificació territorial i, concretament, en la revisió que el DARP està fent del projecte de Llei de l’ús del sòl agrari i per treballar en el Pla territorial sectorial agrari de Catalunya.
La consellera ha manifestat que la futura llei haurà de preveure un tractament específic de l’espai agrari dins del planejament urbanístic que protegeixi els usos agraris i afavoreixi la producció agrària de Catalunya. “Com a país necessitem planificar i legislar tenint en compte el sector agrari, com a productor d’aliments, equilibrador del territori i cohesionador social”, ha afirmat Meritxell Serret.
 –

Noticia Agroinformación – 18/04/2016   enllaç

Plantean que el suelo agrario tenga tratamiento específico dentro del planeamiento urbanístico

Presentado un documento que ayudará a definir la futura Ley del Suelo de Uso Agrario

Plantean que el suelo agrario tenga tratamiento específico dentro del planeamiento urbanístico

Un informe de expertos propone que los espacios agrarios tengan un tratamiento específico dentro del planeamiento urbanístico, según se desprende del documento “Espacios agrarios. Definición e indicadores para su caracterización”, presentado como «una buena base para poder avanzar en la elaboración de un Plan Sectorial Agrario y de la futura Ley del Suelo de Uso Agrario», según ha destacado la consejera de Agricultura, Ganadería Pesca y Alimentación de la Generaliat catalana, Meritxell Serret. La consejera, que ha inaugurado la jornada de presentación de este informe en la sede de Barcelona del Consejo de Trabajo, Económico y Social de Cataluña (CTESC), ha señalado que es un texto pionero por el trabajo en red realizado y porque ha conseguido reunir conocimiento multidisciplinar y que «demuestra la capacidad de llegar a consensos cuando se trata de una necesidad de país».

   Para la consejera se trata de un primer paso para establecer las bases para mantener y preservar un recurso básico cómo es el suelo «un suelo fértil para Catalunya y para las próximas generaciones que garantice la producción de alimentos y la gestión del territorio». El informe ha sido elaborado por el Grupo de Trabajo de Espacios Agrarios e impulsado por la Fundación del Mundo Rural y la Fundación Agroterritorio.

   La presentación también ha contado con la presencia de Joan Caball, vicepresidente de la Fundación Agroterritorio, Oriol Anson, director general de Desarrollo Rural de la Generalitat y vicepresidente de la Fundación del Mundo Rural y Antoni Ferran, miembro del Grupo de Trabajo sobre Espacios Agrarios. Tanto la publicación como el grupo de trabajo han sido impulsados por la Fundación del Mundo Rural y la Fundación Agroterritorio y han participado representantes de administraciones, universidades y centros de investigación, organizaciones labradoras y entidades rurales.

Un documento importante para la futura Ley del Suelo de Uso Agrario

   El documento, que es fruto del consenso conseguido entre los expertos que han participado en el Grupo de Trabajo de Espacios Agrarios, facilitará la caracterización de los espacios agrarios en el planeamiento urbanístico a partir de su identificación (a través de indicadores objetivables). El documento quiere ser de utilidad en la redacción de la futura Ley del Suelo de Uso Agrario que está desarrollándose por parte Departamento de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación y que fue aprobada en Catalunya como proyecto de ley por el Gobierno el pasado marzo de 2015 y que en su redactado alertaba sobre la necesidad de delimitar conceptualmente qué son los espacios agrarios en el territorio catalán. El consenso logrado permitirá avanzar en la puesta en valor efectiva de los espacios agrarios de Catalunya y también desde el planeamiento urbanístico y el Plan Sectorial Agrario.

   En la actualidad, con la legislación urbanística catalana, el suelo sólo clasifica en tres categorías: suelo urbano, suelo urbanizable y no urbanizable. La actividad agraria sólo era catalogable como suelo no urbanizable, sin ninguna valoración ni atribución más. En este sentido, las organizaciones agrarias han reivindicado históricamente que los espacios agrarios fueran tratados de manera específica, unos planteamientos que han hecho suyos el Gobierno y el Parlamento de Catalunya. Por otro lado, diferentes documentos de planeamiento urbano, como por ejemplo el Plan Territorial General de Cataluña y otros de ámbito territorial menor, habían reclamado una definición y regulación legal para poder impulsar desde las políticas públicas la promoción que la producción agraria necesitaba.

El informe divide los espacios agrarios en tres modalidades en función de la actividad económica predominante: agrario, ganadero y forestal. A su vez también delimita qué actividades y en qué grado de desarrollo se pueden realizar en los espacios considerados de interés agrario como por ejemplo: el turismo rural o agrario; producción, almacenamiento y transporte de energía; las infraestructuras de comunicaciones y telecomunicaciones, etc. La aplicación de las recomendaciones del documento “Espacios agrarios. Definición e indicadores para su caracterización”, podría influir, además de la Ley del Suelo de Uso Agrario, en las ya vigentes leyes forestal y de urbanismo, además de afectaciones indirectas en otras muchas reglamentaciones y planes de ordenación urbanística.

Meritxell Serret: «Aprovar la Llei de l’ús del sòl agrari és un dels objectius d’aquest Govern»

La consellera destaca que «com a país necessitem planificar i legislar tenint en compte l’espai agrari»

La consellera Serret en un moment de la presentació del document
Revisar l’actual projecte de la Llei de l’ús del sòl agrari i iniciar la tramitació perquè pugui ser aprovat en aquesta legislatura és un dels objectius d’aquest Govern, segons que ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que ha insistit que “estem revisant i ampliant el projecte de llei aprovat ara fa un any per tenir una llei més ambiciosa en pro del sòl, del sector i del país”
 
Serret ha fet aquestes declaracions en la inauguració de l’acte de presentació del document “Espais agraris. Definició i indicadors per a la seva caracterització”, elaborat pel Grup de Treball d’Espais Agraris i impulsat per la Fundació Món Rural i la Fundació Agroterritori. La consellera ha valorat molt aquest informe, perquè “és pioner, tant pel que fa a plantejaments com a metodologia”, i ha assegurat que s’incoporarà als treballs que s’estan realitzant des del Govern per a millorar l’actual planificació territorial i, concretament, en la revisió que el DARP està fent del projecte de Llei de l’ús del sòl agrari i per treballar en el Pla territorial sectorial agrari de Catalunya.
 
La consellera ha manifestat que la futura llei haurà de preveure un tractament específic de l’espai agrari dins del planejament urbanístic que protegeixi els usos agraris i afavoreixi la producció agrària de Catalunya. “Com a país necessitem planificar i legislar tenint en compte el sector agrari, com a productor d’aliments, equilibrador del territori i cohesionador social”, ha afirmat Meritxell Serret.
 
Un dels objectius de la futura Llei ha de ser frenar la davallada del sòl agrari i garantir la producció local d’aliments i la gestió sostenible del territori. Cal recordar que 1 dels 3,2 milions d’hectàrees de la superfície de Catalunya es poden considerar terres de conreu i que la pèrdua de sòl agrari ha estat del 12% en els darrers vint anys.
RuralCat 21-04-2016 enllaç

Els espais agraris i el planejament urbanístic

L’informe «Espais agraris. Definició i indicadors per a la seva caracterització», que vol esdevenir una de les bases pel desenvolupament de la futura Llei del Sòl d’Ús Agrari, ha estat redactat per un grup d’experts impulsat per les fundacions Agroterritori i del Món Rural.

Mosaic mediterrani a Torrebesses. Autor: Eduard Trepat.

Mosaic mediterrani a Torrebesses. Autor: Eduard Trepat.

El document facilitarà la caracterització dels espais agraris en el planejament urbanístic a partir de la seva identificació (mitjançant d’indicadors objectivables). L’informe vol ser d’utilitat en la redacció de la futura Llei del Sòl d’Ús Agrari que està desenvolupant-se per part Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i que va ser aprovada a Catalunya com a projecte de llei pel Govern el passat març de 2015 i que en el seu redactat alertava sobre la necessitat de delimitar conceptualment què són els espais agraris al territori. El consens assolit permetrà avançar en la posada en valor efectiva dels espais agraris de Catalunya també des del planejament urbanístic i el Pla Sectorial Agrari.

En l’actualitat, amb la legislació urbanística catalana, el sòl només classifica en tres categories: sòl urbà, sòl urbanitzable i no urbanitzable. L’activitat agrària només era catalogable com a sòl no urbanitzable, sense cap valoració ni atribució més. En aquest sentit, les organitzacions agràries han reivindicat històricament que els espais agraris fossin tractats de manera específica, uns plantejaments que han fet seus el Govern i el Parlament de Catalunya. D’altra banda, diferents documents de planejament urbà, com ara el Pla Territorial General de Catalunya i altres d’àmbit territorial menor, havien reclamat una definició i regulació legal per poder impulsar des de les polítiques públiques la promoció que la producció agrària necessitava.

L’informe divideix els espais agraris en tres modalitats en funció de l’activitat econòmica predominant (agrari, ramader i forestal). Alhora també delimita quines activitats i en quin grau de desenvolupament es poden realitzar en els espais considerats d’interès agrari com ara: el turisme rural o agrari, producció, emmagatzematge i transport d’energia, les infraestructures de comunicacions i telecomunicacions, etc. L’aplicació de les recomanacions del document “Espais agraris. Definició i indicadors per a la seva caracterització”, podria influir, a més del projecte de Llei del Sòl d’Ús Agrari, en les ja vigents lleis forestal i d’urbanisme, a més d’afectacions indirectes en moltes altres reglamentacions i plans d’ordenació urbanística.

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.