Categories

II Fòrum de Recerca del Baix Ter. 15/11, Torroella

El proper dissabte 15 de novembre tindrà lloc a Pals el II Fòrum de Recerca del Baix Ter organitzat pel Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter ubicat al Museu de la Mediterrània i en aquesta edició amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pals i l’Associació cultural de Pals.

Aquesta és una jornada per difondre diferents recerques i treballs que s’han portat a terme al llarg d’aquest any referits al territori del Baix Ter. S’hi presentaran ponències d’història, etnologia, mediambiental, geologia, climatologia… en total aquest 2014 es presentaran tretze treballs.

La intenció és que aquestes jornades esdevinguin un punt de trobada dels diversos professionals que realitzen investigacions multidisciplinars vinculades amb el territori del Baix Ter. Una jornada que vol promoure el contacte entre aquests investigadors i fomentar així les recerques transversals en el territori.

La jornada comptarà amb una conferència inaugural de caire etnològic amb el títol A prop de l’arròs. Retrat de la comunitat d’arrossaires del marge dret del Baix Ter i tot seguit hi haurà dotze comunicacions de 10 minuts, 6 relacionades amb les ciències socials i 6 relacionades amb les ciències naturals.

El repte per part del Centre de Documentació és de donar a conèixer i obrir aquestes recerques especialitzades a tothom i esdevenir un altaveu per transmetre a la societat aquells treballs realitzats en el territori. En aquest sentit, el Fòrum de Recerca és una activitat pública i oberta a totes les persones interessades en el coneixement del Baix Ter.

La jornada s’emmarca dins el programa Cultura Viva que té per objectiu donar a conèixer directament a les comunitats que han estat objecte d’estudi els resultats de les recerques realitzades en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic.

—- —- —- —-

Aquí trobareu tota la informació relativa a la jornada i al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí: http://www.museudelamediterrania.cat/museu-de-la-mediterrania/1-noticies-museu/571-ii-forum-de-recerca-del-baix-ter.html 

El programa complet de la jornada és

10:30 h Presentació de la jornada
10:40 h Conferència inaugural

 • Diana Julià i Laia Cardona. A prop de l’arròs. Retrat de la comunitat d’arrossaires del marge dret del Baix Ter.

11 h Primera sessió de comunicacions

 • Mònica Borrell. L’impacte econòmic i mediambiental de les illes Medes.
 • Jana Font. La tenora: la tenora fora de l’àmbit de la cobla.
 • Jordi Montaner. El rellotge geològic i el paleopaisatge de l’Empordà.

11:30 h Pausa – Cafè

12 h Segona sessió de comunicacions

 • Rosa M. Masana. Soldats torroellencs morts a la guerra de Cuba: 1895-1898.
 • Xavier Parellada. Reflexions sobre el margalló al Montgrí: autòcton o introduït?
 • Sofia Borrego. Història i patrimoni local a les escoles: la necessitat de la recerca.
 • Andreu Porcar. L’evolució dels usos i cobertes del sòl (1957-2012) dels sistemes naturals del litoral del Baix Ter.
 • Josep Lluís Barrasa. Aquells mestres d’aquelles escoles del Baix Ter!
 • Albert Burgas. La importància dels aiguamolls del Baix Ter per a la hivernada d’aus aquàtiques.
 • Marc Lemonche. Torroella a Barcelona: les cadires de l’Exposició Universal.
 • Sergi Corral. 2012, l’any de les tramuntanes. Visió històrica d’una anyada excepcional.
 • Josep M. Compte. Els 7 secrets del retaule de l’ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí.

—- —- —- —- —- —-

El Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter és el fruit d’un conveni entre Can Quintana Museu de la Mediterrània i l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona. És l’eina per a l’estudi, la recerca, la gestió del territori del Massís del Montgrí, la plana del Baix Ter i les Illes Medes. Posa el seu accent en la difusió d’aquesta informació a la societat. A part d’aquest eix territorial, el Centre de Documentació té un altre eix que és la música, concretament la sardana.

  Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.