Categories

El Pla d’Espais Naturals de Catalunya: legislació vigent

La Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de protegir els espais naturals més importants de Catalunya i representatius de la variabilitat biològica i de paisatge existent en el nostre territori, ha promogut una sèrie de legislacions per «conservar, gestionar […] i restaurar i millorar la diversitat genètica, la riquesa i la productivitat dels espais naturals de Catalunya».

La Llei 12/1985 d’espais naturals establí els objectius en matèria de protecció d’espais naturals i les mesures a realitzar per l’Administració. Alhora es van definir les figures jurídiques de protecció d’aquests espais: a) parcs nacionals, b) paratges naturals d’interès nacional, c) reserves naturals i d) parcs naturals (art.21). Cadascuna de les figures presenta unes singularitats definides en el reglament. En els parcs nacionals i reserves naturals l’activitat agrícola no està permesa; en els paratges naturals d’interès nacional i parcs naturals sí que està permès l’ús agrícola, sempre sota una sèrie de normatives desenvolupades en el pla de gestió del parc.

El Consell de Protecció de la Natura és l’òrgan consultiu en matèria de protecció de la natura (Decret 239/1986). Tots els espais naturals que són protegits per l’administració formen part del Pla d’Espais d’Interès Naturals, aprovat mitjançant el Decret 328/1992. L’article 1 d’aquest decret especifica que és objecte del Pla potenciar «els usos i les activitats agrícoles, ramaderes, forestals […], principals fonts de vida de la majoria d’habitants dels municipis que» són inclosos en els parcs.

Enllaços d’interès:

Web dels Parcs Naturals de Catalunya (Generalitat de Catalunya)

Web del Consell de Protecció de la Natura

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.