Eines – Cartografia
Hipermapa
Instrument corporatiu de la Generalitat de Catalunya que permet visualitzar informació relacionada amb les actuacions sobre el territori (planificació), els serveis de l’adminsitració (per exemple la ubicació dels hospitals comarcals) i dades socioeconòmiques publicades pels organismes oficials en format cartogràfic.
Enllaços d’interès:
SITxell – Sistema d’Informació Territorial de la xarxa d’espais lliures –
La Diputació de Barcelona (DiBA) ha creat una eina d’infromació geogràifca per a l’anàlisi i valoració del conjunt dels sòls no urbanitzables de la província de Barcelona. Aquest servidor de mapes permet consultar informació cartogràfica sobre els usos del sòl (a partir de les bases de dades del DMAiH i el CREAF), el cadastre o d’altres específiques com les zones declarades vulnerables per la contaminació de nitrats o els aqüífers protegits. La informació és proporcionada en un entorn ArcGIS i a una escala 1:50.000.
Aquesta eina pretén oferir informació detallada al conjunt d’administracions locals de la província de Barcelona, amb l’objectiu de millorar el coneixement sobre el seu territori i ajudar a la presa de decisions en temes de planejament municipal.
Podeu accedir al SITxell a través del web, no obstant gran part de la informació està restringida (només és consultable per les administracions i experts acreditats).
Enllaços d’interès:
—
XIFRA – Sistema d’Informació Socioeconòmic de les Comarques Grionines –
La Diputació de Girona posa a la disposició de tècnics, polítics, planificadors i la ciutadania en general, una base de dades estadístiques dels diferents municipis de la regió. L’objectiu essent recollir en una sola plataforma les dades estadísitiques de diferents organismes oficials, relatives a indicadors socioeconòmics i territorials.
L’objectiu últim que persegueix l’aplicatiu és agrupar el coneixement necessari permillorar la qualitat de la informació que condueix a la presa de decisions, ja siguin de l’àmbit del planejament com de l’anàlisi del mercat per la implantació d’una nova activitat econòmica.
La informació de la base de dades és consultable també mitjançant un entorn cartogràfic a través de XIFRAmaps, que utilitza la plataforma GoogleEarth.
Enllaços d’interès:
Base de dades de l’IEC
L’Institut d’Estudis Catalans, a través de la seva filial Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), posen a la disposició dels ususaris sèries de mapes que fan referència a les característiques edafològiques dels sòls de Catalunya. Alhora el web ofereix la informació necessària per interpretar aquesta cartografia, així com les definicions de base per entendre les funcions dels sòls i els criteris per a la seva protecció.
Com s’expressa a la web, «la informació obtinguda a partir de l’avaluació de les propietats dels sòls constitueix un element clau, i força permanent, per a la presa de decisions amb vista a un ús i maneig del sòl, una protecció ambiental i una planificació territorial adequades«.
Us recomanem visitar el recull bibliogràfic i els mapes d’interès històric, on trobareu cartografia força antiga.
Enllaços d’interès:
Servei Interactiu de Mapes Ambientals (SIMA)
Aquesta eina cartogràfica gestionada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAiH) permet editar mapes de Catalunya amb informació relacionada amb temes de medi ambient. Des de la localització de depuradores o de gestors de residus de la construcció fins a les zones pertanyents a la Xarxa Natura 2000 o les zones vulnerables per la contaminació de nitrats.
Enllaços d’interès:
MiraMon
MiraMon és un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) i software de Teledetecció que permet la visualització, consulta, edició i anàlisi tant de mapes ràsters com vectorials (mapes temàtics o topogràfics que continguin punts, línies o polígons, etc). Es tracta d’una aplicació desenvolupada pel CREAF (Centre de Recerca ecològica i Aplicacions Forestals).
Enllaços d’interès:
Google Earth
Aquest programa permet veure imatges satèl•lit de tot el món amb diferents graus de precisió. Disposa d’eines 3D i informació referenciada per multitud d’indrets a nivell global. A més està connectada amb el servei GoogleMaps. Aquesta eines evolucionen i s’actualitzen ràpidament amb l’aparició de nous continguts i detalls.
Enllaços d’interès:
Instituto Geográfico Nacional (IGN)
Aquest organisme ofereix diferents serveis per l’usuari: informació cartogràfica (sèries de mapes), servei de documentació cartogràfica, vols fotogramètrics, ortofotomapes, models 3d del terreny i també bases de dades per aplicar al SIG.
L’IGN enllaça amb el CNIG (Centro nacional de Información Geogràfica) i posa a disposició de l’usuari el SIG Nacional i el SIOSE (Sistema de Información sobre Ocupación del Suelo).
Enllaços d’interès:
Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)
L’ICC és una entitat adscrita al Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) que s’ocupa del Servei de Posicionament Geodèsic Integrat de Catalunya i el manteniment de les bases de dades topogràfiques que hi donen suport i, dur a terme les cobertures d’imatge mètrica aèria del territori de Catalunya, l’establiment de sèries cartogràfiques urbanes i territorials.
Enllaços d’interès:
SIG (Sistema d’Informació Geogràfica) Oleícola
Aquesta eina cartogràfica permet la consulta sobre les parcel•les cadastrals oleícoles.
La primera vegada que s’entra a aquest SIG la pàgina es carrega lentament. Les següents vegades és molt més ràpid.
Enllaços d’interès: