Agricultura de precisió a com produir de manera sostenible, Carles Folch
Agricultura de precisió o com produir de manera sostenible
Blog Agricultura de Catalunya
Escrit per Carles Folch
L’agricultura de precisió és una forma de gestió de producció de les parcel·les agrícoles amb l’objectiu d’optimitzar els rendiments, les inversions i les despeses, tenint en compte el medi ambient (sòl, aigua i clima) i les característiques del conreu. I això amb l’ajuda de la informació georeferenciada que podem obtenir a través de les noves tecnologies com les imatges per satèl·lit i la informàtica.
Aquest concepte va aparèixer els anys 80 del segle XX en el context de la carrera per aconseguir un increment del rendiment agrícola. Es volia influir en el conreu, la plantació, la fertilització, el reg, els tractaments fitosanitaris, etc.
El futur de l’alimentació i les explotacions agràries. Agricultura 2.0
Per a la Comissió Europea l’agricultura sempre ha estat un sector innovador, adaptant-se a un món canviant i a nous entorns. L’agricultura 2.0 o de precisió és un enfocament de gestió de tota l’explotació agrícola utilitzant tecnologia de la informació, dades de posicionament per satèl·lit, teledetecció i recopilació de dades pròpies. Aquestes tecnologies tenen com a objectiu optimitzar els rendiments dels ingressos i reduir els impactes ambientals.
Els reptes als quals s’enfronten els agricultors avui són nombrosos:
- Adaptar la producció al canvi climàtic
- Reduir l’impacte de la producció en el medi ambient
- Produir més i millor amb menys (versió del “menys és més” de Mies van der Rohe, de la Bauhaus)
- Mantenir preus assequibles a la població
- Ser resistent en un mercat global volàtil
- Mantenir el ritme de les demandes dels consumidors
Revolució digital: actuacions en agricultura i àrees rurals
La Comissió Europea fa una aposta per aquesta revolució digital que comporta l’agricultura de precisió. I per això:
promou la innovació digital a l’agricultura i les zones rurals a través de l’Associació Europea d’Innovació per a l’Agricultura (EIP-AGRI) i el programa de recerca i innovació Horitzó 2020
connecta agricultors i investigadors a través de l’Associació per a la Innovació per a l’Agricultura (EIP-AGRI)
dóna suport al desenvolupament econòmic de les zones rurals amb finançament de noves empreses i serveis basats en tecnologia digital, així com una major connectivitat
promou nous conceptes com ara “llogarets intel·ligents” per millorar la vida a les zones rurals
Les tecnologies digitals en agricultura són prioritàries per a l’agenda de la Unió Europea, amb una aportació de 100 milions d’euros de suport per al programa de treball Horitzó 2020 per al període 2018-2020, i així avançar en el desenvolupament i l’adopció de les tecnologies digitals en l’agricultura i les zones rurals, i anticipar els impactes de la revolució digital.
És molt recomanable la lectura del document:
on s’assenyalen les línies a seguir per la Comissió Europea per a la futura Política Agrària Comuna més enllà de 2020 (#FutureofCAP)
Reflexió
A Europa, el futur de l’agricultura passa per tres reptes:
- Despoblació rural i incorporació dels joves
- Tecnologia i formació
- Sostenibilitat del medi ambient
És clar que els beneficis que la tecnologia pot aportar són bàsics per aconseguir els tres reptes. Cal aclarir, però, si els sector agrari i forestal són els únics sectors que han de cobrir els costos d’inversió i de manteniment per aconseguir-los.
Potser comença a ser hora de reconèixer que el futur de l’agricultura europea passa per una implicació de tots els europeus: els consumidors que requereixen productes de qualitat màxima i els pagesos i ramaders que produeixen els aliments i serveis ecosistèmics, com el paisatge i les millores en el capital natural.
https://agriculturadecatalunya.blogspot.com.es/2018/02/agricultura-de-precisio-o-com-produir.html