Categories

Nota de Premsa – La lluita contra els incendis forestals a Europa: com funciona?

Oficina de la Comissió Europea a Barcelona:

La lluita contra els incendis forestals a Europa: com funciona?

Brussel·les, 8 de juliol de 2013

Cada any hi ha a Europa incendis forestals devastadors que destrueixen milers d’hectàrees de bosc. Els països del sud d’Europa són els que presenten més risc, però cap país n’està exempt. Quan un incendi és massa gros perquè un sol país el pugui extingir, es pot activar el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea per coordinar la resposta dels Estats participants.

Resposta conjunta i coordinada

Quan se superen les capacitats nacionals per respondre als incendis forestals, els països de la UE ofereixen la seva solidaritat enviant ajuda en forma d’avions amfibis, helicòpters, equips d’extinció i personal. El Centre de Resposta Urgent (CRU) és el centre d’intervenció d’emergència de la Comissió Europea. Coordina l’assistència a nivell europeu en cas dels catàstrofes i garanteix així que l’ajuda sigui eficient i eficaç. Per facilitar i cofinançar el transport de l’ajuda a la zona afectada també es pot recórrer al Mecanisme de Protecció Civil de la UE.

Preparats per a la temporada d’incendis forestals

El CRU fa un seguiment actiu del risc i la incidència dels incendis forestals a Europa. Fa servir els serveis nacionals de seguiment i eines com ara el Sistema Europeu d’Informació sobre Incendis Forestals (EFFIS) que ofereix un panorama de les dades que recullen els Estats membres a través dels seus programes nacionals contra incendis forestals. Abans de la temporada d’incendis forestals, el CRU organitza reunions amb tots els Estats participants en el Mecanisme de Protecció Civil de la UE per intercanviar informació sobre el grau de preparació per als incendis. Durant l’estiu, el CRU organitza videoconferències setmanals amb els països amb alt risc d’incendi forestal que podrien veure sobrepassada la seva capacitat nacional. Espanya, Croàcia, Portugal, Grècia, Itàlia i França són els països europeus més propensos als incendis. A més, els experts dels Estats membres adscrits al CRU en contribueixen cada estiu a la feina i mantenen contactes regulars amb les autoritats nacionals de protecció civil.

La lluita contra els incendis forestals

Els tres últims estius, el Mecanisme de Protecció Civil de la UE es va activar 18 vegades per respondre a incendis forestals dins i fora d’Europa. El 2012 es van rebre nou sol·licituds d’assistència. Bulgària, Montenegro, Albània, Eslovènia, Bòsnia i Hercegovina, Grècia i Portugal el van activar demanant mitjans aeris. A més, el 2012 el servei de cartografia per satèl·lit es va activar nou vegades en resposta a emergències relacionades amb incendis forestals.

El Mecanisme de Protecció Civil de la UE

El Mecanisme de Protecció Civil de la UE facilita la cooperació en les respostes a catàstrofes entre 32 Estats europeus (els Estats membres de la UE, la Antiga República Iugoslava de Macedònia, Islàndia, Liechtenstein i Noruega). Els països participants mancomunen els recursos que poden posar a disposició dels països afectats per catàstrofes arreu del món. Des de 2001 el Mecanisme de Protecció Civil ha intervingut a més de cent catàstrofes arreu del món, entre ells l’huracà Katrina als Estats Units (2005), el terratrèmol d’Haití (2010), el terratrèmol i tsunami al Japó (2011) i la crisi siriana (2012-2013). L’any passat, es va activar 38 vegades, tant per intervencions d’emergència con per a intercanvis d’informació.

Projecte a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània

La Comissió Europea col·labora amb el projecte PRINCALP, destinat a coordinar les polítiques antiincendis a banda i banda dels Pirineus i a compartir experiències útils als cossos d’extinció de tota la regió.

En aquest vídeo sobre projectes transfronterers hi trobareu imatges del projecte PRINCALP i, concretament, de la lluita contra els incendis de l’estiu passat a l’Empordà.

Més informació:

Ajuda humanitària i protecció civil de la Comissió Europea

Sistema Europeu d’Informació sobre Incendis Forestals

Web de Kristalina Georgieva

Comissió Europea
Representació a Barcelona

Tel. de premsa: 93 467 78 12
Passeig de Gràcia, 90
http://ec.europa.eu/barcelona

Enllaços d’interès:

Nota de premsa CE a Barcelona

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.