Els bancs o fons de terres, una solució al despoblament rural
La base territorial de les explotacions agràries és un dels recursos clau d’aquesta activitat econòmica. Els preus sobredimensionats del sòl agrari en determinades zones i les dificultats existents per establir compromisos d’arrendament i/o compravenda generen un greu problema de viabilitat a nombroses explotacions, que necessiten ampliar les dimensions de l’empresa. Paral·lelament molts camps agraris es troben en abandonament, bé pel cessament de l’activitat agrària o bé a l’espera d’alguna fructuosa requalificació. Això incremena uns graus més la problemàtica, agreujant el procés de despoblament rural.
Per posar en el mercat aquestes terres no treballades i facilitar-ne l’accés a les explotacions, els bancs o fons de terres són uns instruments eficaços. En aquest butlletí es fa un breu resum de l’estat de la qüestió i se’ns expliquen alguns models desenvolupats a Galícia (Banco de Terras de Galiza), França o la proposta de banc de terres feta per la Diputació de Tarragona (Ens per al Cessament Agrari, ECA).
Alhora trobarem una entrevista a Jordi Dolcet, president de la Cooperativa d’Alcarràs i de Fruits de Ponent, qui ens explica la iniciativa que han dut a terme des de la cooperativa per facilitar els arrendaments de terres entre agricultors.
El Punt Segarra-Garrigues és un ens d’assessorament als regants del sistema Segarra-Garrigues. Està participat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, REGSEGA i la Unió de Pagesos.
Butlletí del Punt Segarra-Garrigues, núm.12, desembre de 2008
Enllaços d’interès:
Web del Punt Segarra-Garrigues
Documents relacionats:
Els bancs o fons de terres, una solucio al despoblament rural