Categories
El planejament territorial a Catalunya a inicis del S. XXI – Margarita Castañer
La SCOT (Societat Catalana d’Ordenació del Territori) acaba de publicar un volum de singular importància: El planejament territorial a Catalunya a inici del segle XXI. Una nova interpretació i projecció del país.
Es tracta, com el seu títol indica, d’un balanç de l’elaboració i els resultats del planejament territorial vigent actualment a Catalunya, procés que, com és sabut, ha tingut la seva màxima intensitat en el període 2003-2010, amb la creació i funcionament del Programa de Planejament Territorial, i ha comportat l’aprovació dels set plans territorials que cobreixen la totalitat del país.
El llibre, editat per la geògrafa Margarita Castañer, s’obre amb un text de Joan Vicente que posa en perspectiva històrica la tasca de planejament territorial desenvolupada durant aquests anys i n’apunta els reptes de futur. Tot seguit, Oriol Nel·lo exposa quina ha estat la diagnosi de les dinàmiques territorials en les que s’han fonamentat les polítiques desenvolupades en el període 2003-2010, n’enuncia els principis i els context polític, per acabar enumerant el planejament i altres instruments normatius en els que s’han concretat. L’estudi de la legislació urbanística i territorial durant aquest període és precisament el tema de l’extens treball següent, obra del jurista Albert Cortina. A continuació, l’arquitecte Juli Esteban, director del Programa de Planejament Territorial durant el període estudiat, exposa els trets principals del planejament aprovat. El llibre es clou amb dues aportacions més: el geògraf sevillà Manuel Benabent posa el planejament territorial català en el context espanyol, tot comparant-lo amb allò que s’ha fet en d’altres autonomies, i els membres més destacats de l’equip que des de fa anys elabora l’Anuari Territori de la SCOT -Néstor Cabañas, Moisès Jordi i Montserrat Mercadé- exploren el debat social que s’ha produït al voltant de l’elaboració i aprovació del planejameny vigent.
Enriqueixen el volum quatre mapes de singular importància, reproduïts a tot color: la refosa cartogràfica de les prescripcions dels set plans territorials en matèria d’espais oberts, estratègies per als assentaments, infraestructures viàries i infraestructures ferroviàries.
Castañer, M (Ed.) 2012. El planejament territorial a Catalunya a inicis del S. XXI.
Enllaços d’interès: