Categories

Informe sobre l’agricultura de la UE i el canvi climàtic

L’agricultura juga un paper clau en el fenòmen del canvi climàtic, essent una activitat econòmica que es veurà fortament afectada pels canvis en l’ambient i en els ecosistemes, i actuant d’una banda com una font d’emissió de gasos amb efecte hivernacle i d’una altra com un agent actiu en la mitigació d’aquest procés (com per exemple pel seu rol en la seqüestració del carboni o en la regulació de múltiples fluxes d’energia i matèria en el medi ambient).

El paper dual de l’agricultura respecte el canvi climàtic 

Emissora: L’agricultura és una de les principals fonts d’emissió de dos gasos amb efecte hivernacle (GEH): el protòxid de nitrogen (procedent principalment dels adobats nitrogenats) i el metà (generat durant la digestió del bestiar i en l’emmagatzematge i escampat de fems). L’any 2007 l’agricultura generà el 9,3% de les emissions de GEH a Europa (cal destacar que en el període 1999-2007 aquestes emissions s’han reduït un 20%).

Reguladora: L’agricultura és el primer sector econòmic amb capacitat per fixar el diòxid de carboni (recordem que el CO2 és la principal font de carboni dels vegetals, captat a través de la fotosíntesi), contribuint així a la disminució d’un dels principals gasos amb efecte hivernacle.

L’informe del Parlament Europeu

En aquest context el Parlament Europeu aprovà un Informe el 24 de març de 2010 amb l’objectiu de reduir les emissions de GEH d’origen agrícola (foment de tècniques de producció agràries més sostenibles, investigació en processos de millora de la sostenbilitat dels processos agraris, etc.) i de fomentar la funció de segrest de carboni d’aquesta activitat.

Alhora l’informe alerta sobre les repercussions que tindrà el canvi climàtic en l’agricultura europea i la necessitat d’endegar estratègies que permetin adaptar els sistemes productius agraris als efectes del canvi climàtic (selecció de varietats adaptades a les noves condicions locals, millores en la gestió dels recursos hídrics, protecció dels sòls contra els processos d’erosió, etc.).

Alguns apunts

Per bé que l’informe focalitza les estratègies en el sistema productiu, algunes de  les línies de treball proposades tenen un caràcter més transversal, visant la protecció dels espais agraris o el foment de les produccions locals. En aquest sentit destaca l’article 38, en el qual es subratlla la importància de «promoure pràctiques de planificació integrada del desenvolupament en zones rurals en funció de les necessitats locals, mitjançant els principis d’optimització de l’ús de la terra […]«.

Per altra banda l’informe destaca també el paper actiu que ha de jugar la ciutadania europea en aquest procés. Així els articles 20 i 21 destaquen la importància de les produccions locals i proposen la creació d’un segell «origen europeu».

«El canvi climàtic […] afecta directament a l’agricultura europea, donat que aquesta gestiona els recursos que permeten viure a la humanitat» (pg.13).

Parlament Europeu, Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Document de sessió 2009/2157(INI)

Enllaços d’interès:

Web del Parlament Europeu – Accés a la documentació

Documents relacionats:

Informe sobre la agricultura de la UE y el cambio climático (en castellà)

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.